project

Een standbeeld voor Willem I ?

2015: De 200ste verjaardag van de troonsbestijging van Willem I, de koning die in nog geen 15 jaar  zijn lievelingsstad Gent als geen ander een nieuw impuls gaf. (1815-1830)

 • Hij stichtte in Gent de universiteit.
 • Hij liet het kanaal Gent-Terneuzen aanleggen, waardoor een oude Gentse droom in vervulling ging: een rechtstreekse uitweg naar de zee.
 • Hij opende de markten van Nederlands-Indië voor de Gentse katoennijverheid.
 • Hij steunde de textielnijverheid en subsidieerde de oprichting van een belangrijk metaalconstructiebedrijf.
 • Hij werd met de opening van kosteloze armenscholen tevens de stichter van het Gents openbaar onderwijs.
 • Hij voerde gasverlichting in en plaatste honderden lantaarns.

En toch is er geen plein, geen straat, geen laan naar hem genoemd.

Het Comité 1815-2015: Willem Bedankt ! werd opgericht op initiatief van prof. Alexander Evrard om eindelijk erkenning te geven aan de belangrijke rol die Willem I, koning der Nederlanden, heeft gehad in de ontwikkeling van Vlaanderen en Gent.

Het Comité zal zich voornamelijk concentreren op de realisatie van een standbeeld en het informeren van het publiek over de betekenis van Willem I voor Gent. Het ‘Comité 1815-2015: Willem Bedankt!’ wil deze herdenking realiseren vanuit een historisch en cultureel besef, los van welke (partij)politiek ook.

 

Boek   Willem I_een Gentse visie

‘Willem I_ een Gentse visie’, door prof. em. dr. Alexander-Karel Evrard, de initiatiefnemer van het Comité 1815-2015: Willem, Bedankt!

We geven het boekje van 50 pagina’s uit in eigen beheer bij het online publicatieplatform Skribis-Nevelland.

Het boek is te verkrijgen:

 • rechtstreeks bij het Comité: Prijs €12
  U ontvangt het per post na betaling van €15 ( €12 + €3 verzendingskosten)
  op rekening BE54 9730 2990 1797 van Comité 1815 – 2015 te 9000 Gent.
  Of rechtstreeks bestellen en afhalen bij een lid van het Comité aan €12
 • in de webwinkel van Skribis:
  €15 + €3 verzendingskosten   https://www.skribis.be/nl/community.html

 

fragment uit het woord vooraf door prof. Evrard

“…Het succes dat in 1830 werd behaald moest de legitimiteit, het bestaansrecht en de noodzaak van de pas ontstane Belgische staat bevestigen. Wat de Antwerpse jurist Maurits Josson (1855-1926), professor in Gent, na tientallen jaren onderzoek in niet minder dan vier boeken aan het licht bracht, heb ik (en velen met mij) op school nooit mogen vernemen. De (…) meeste historici verkondigden zeer summier – om zich zeker niet te verspreken – de officiële Belgische versie van de feiten. Als redenen voor het falen van de Verenigde Nederlanden werden aangehaald: de interne tegenstellingen op het gebied van onder meer taal en godsdienst en het ‘autoritaire beleid’ van Willem I.

Nu ik de gezegende leeftijd van 93 jaar heb bereikt, ben ik net zoals collega Josson tot het besluit gekomen dat een Belgische staat nooit mogelijk zou zijn geweest zonder de militaire en financiële tussenkomst van Frankrijk. Die stelling wordt uitgebreid bevestigd door de memoires van dé Franse topminister van destijds, Charles Maurice de Talleyrand.

Tweehonderd jaar na een periode van machtige economische opgang en schitterende culturele ontplooiing onder Willem I is het hoog tijd om de geschiedenis recht te doen. Meer bepaald vanuit de visie van de stad die gold als orangistisch bolwerk bij uitstek: Vlaanderens oude hoofdstad Gent. “